Efternavnet handler i stigende grad om individet, ikke om slægten

 Kort før jul kunne Kristeligt Dagblad bringe historien om, hvordan stadig færre danskere benytter sig af de traditionelle efternavne som Jensen og Hansen. Det er imidlertid ikke en ny tendens.

Historisk set er et efternavn, der ender på -sen, et såkaldt patronymikon, det vil sige et navn, der er afledt af faderens fornavn. Jens Hansens far hed Hans. Det gjaldt også kvinder. Karen Madsdatter var således datter af Mads. Hvis der var brug for at specificere yderligere for at kende forskel mellem forskellige Jens’er, hvis fædre hed Hans, kunne folk få eller tage et tilnavn efter deres funktion eller tilhørssted. Så kunne man kende forskel på Jens Hansen Møller og Jens Hansen Søndergaard.

Nogle af disse tilnavne kunne blive til slægtsnavne, der blev båret videre ubrudt fra far til søn. De ældste slægtsnavne tilhører den såkaldte uradel, familier som Brahe, Bille, Friis, Juul eller Krabbe, der begyndte at føre slægtsnavn i den sene Middelalder. I 1700- og 1800-tallet blev det stadig mere almindeligt for borgere og bønder også at føre slægtsnavn. Når flere flyttede til byerne, skete det, at folk tog navn efter det sted, de kom fra. Således opstod f.eks. efternavnene Fynbo og Thybo. I militæret brugte man at registrere de meniges navn sammen med hjembyen eller -sognet, og det kunne blive hængende som tilnavn og siden efternavn. Nogle blev lidt prætentiøse og gav sig af med latiniserede navne. Kom man fra Skagen, blev det til Scavenius, og var man smed blev det til Fabricius.

I 1828 forsøgte staten at sætte slægtsnavnet i system. Der blev udstedt en dåbsforordning, der havde til hensigt, at alle børn skulle have et ”Familie- eller Stamnavn, som det i Fremtiden bør bære.” Det holdt hårdt med at få undersåtterne til forlade lokale navneskikke, men efterhånden skete der det, at -sen-navnene ophørte med at være personlige tilnavne og blev slægtsnavne. I slutningen af 1800-tallet var det fast praksis, at børn blev døbt med mindst et fornavn og faderens efternavn, hvis faderen var kendt. Så Maren kom til hedde Hansen, selv om hendes far ikke hed Hans og hun ikke var hans søn. På Island, der dengang hørte under den danske krone, har man dog indtil i dag fastholdt princippet om, at efternavnet dannes som patronymikon.

Det førte imidlertid til det, der dengang blev opfattet som et decideret problem, nemlig at mange mennesker, der ikke var i familie med hinanden, bar det samme efternavn. Fra myndighedernes synspunkt var der tale om et forskelsløst kaos, fordi den ene Maren Hansen ikke var til at skelne fra den anden. På den anden side var der den bekymring, at borgere, der indgav ansøgning om navneændring, ”havde meget ringe Sans for at vælge Navne af virkelig dansk Klang og Form”, som det hed i en bog fra 1902, der var blevet til på Justitsministeriets opfordring. Den rummer cirka 16.000 forslag til slægtsnavne, som folk kunne – og kan – antage, vel at mærke navne, som forfatterne Verner Dahlerup og Joh. Steenstrup selv havde konstrueret med gammel dansk sted- og personnavneskik som matrice. De undgik bl.a. helt bevidst tyskklingende bogstavforbindelser som sch eller tz. I bogen finder man navneforslag som Arnfred, Jarnvig, Jerkel og Skalvig, der har den nødvendige klang af agtværdig ælde. Bogen blev fulgt op af en navnelov i 1904, der gav adgang til at ændre slægtsnavn mod et gebyr på 4 kroner, hvis navnet ikke var taget i forvejen, og det benyttede mange sig af.

Senest ved indførelsen af CPR-nummeret i 1968 ophørte myndighedernes interesse i, at borgerne fik individualiserede navne. Til gengæld har borgerne i dag selv overtaget individualiseringstrangen, således at stadig færre fører de hyppigst forekommende efternavne som f.eks. Hansen eller Møller. Det er dog stadig således i 2022 ifølge Danmarks Statistik, at  233.713 danskere anvender Jensen som efternavn. Og historien har endda slået en knude på sig selv. Navneloven af 2005 åbner for, at børn kan få efternavn efter deres mors eller fars fornavn med tilføjelse af -datter eller -søn.


(Kristeligt Dagblad 4. januar 2023)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar