Ansattes frihed skal sikres

I et interview 12. februar siger dekan for det humanistiske fakultet på Aarhus Universitet, Mette Thunø: »Der er ikke og har aldrig været nogen fra Aarhus Universitet, som er blevet hverken truet eller har fået advarsler, fordi de er gået til medierne og har diskuteret deres fag«.

Dekanen behøver dog ikke lede længe efter et eksempel på en medarbejder fra Aarhus Universitet, der af ledelsen er blevet advaret om at ytre sig i offentligheden, for tidligere i selv samme interview siger hun nemlig følgende: »Jeg må selvfølgelig kommentere på, at ligegyldigt om man kommer fra universitetsverdenen eller fra en anden offentlig institution, så har det konsekvenser at køre en diskussion i pressen«. Dekanen truer åbenlyst sine ansatte til tavshed, og truslerne virker. Der er udtrykt megen hård intern kritik af Aarhus Universitets ledelse, men det er næsten udelukkende pensionerede medarbejder, der tør ytre kritikken offentligt.

Ytringsfriheden på universiteterne bør imidlertid være en integreret del af forsknings-og undervisningsfriheden.

Af hensyn til de universitetsansattes fremtidige arbejdsvilkår må den politiske og juridiske myndighed garantere denne frihed og gribe ind over for Thunøs regimente.

(debatindlæg Kristeligt Dagblad 18. feb. 2012)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar