For mange brande

NATTEN TIL DEN 12. september blev der sat ild til et pizzeria i Aalborg ved hjælp af molotovcocktail. Det samme skete for et pizzeria i Nørregade i Odense i marts i år.

Kun få dage forinden havde en eksplosionsagtig brand hærget et pizzeria på Skibhusvej, også i Odense. En brand i et pizzeria på Råholtvej i Frederikshavn i april i år betragtes som mistænkelig, men er indtil videre uopklaret.

I september 2011 udbrændte et pizzeria i Hvide Sande. I juni 2011 udbrændte et pizzeria i Humlebæk. I maj 2011 udbrændte et pizzeria i Christiansfeld.

I juni 2010 udbrændte en sandwichbar i Roskilde. I oktober 2009 udbrændte et pizzeria i Viby Sjælland, kun få måneder efter at det havde været udsat for hærværk. Det er blot enkelte eksempler på mistænkelige brande i den billige ende af restaurationsbranchen.

En almindelig søgning på danske mediers fælles søgetjeneste, Infomedia, viser, at der de seneste 10 år har været gennemsnitlig en håndfuld mistænkelige brande hvert år i restauranter, kiosker og lignende. Det er flere, end selv en meget skødesløs omgang med friture kan forklare. I flere af tilfældene har der været rejst mistanke om forsikringssvindel.

I andre tilfælde er beskyldningerne blevet rettet mod konkurrerende virksomheder, der formodes at ville sikre sig en markedsposition ved hjælp af hærværk og ildspåsættelse.

DER ER FALDET DOM i en sag fra Mørkøv på Sjælland, hvor en pizzeriaejer i 2002 betalte gerningsmænd for at sætte ild til en konkurrerende virksomhed.

Et par sager er endt tragisk. En påsat brand i et pizzeria i Odense i 1999 kostede to mennesker livet. I Bramming døde en kvinde som følge af en påsat brand i et pizzeria i 2008. Man kan ikke udelukke, at disse alt for mange tilfælde af påsatte brande er tilfældigheder, men hvad hvis de nu ikke er? Branchen er i forvejen kendt for udbredt anvendelse af sort arbejde samt afgiftsog momsunddragelse. Det har også ofte nok været beskrevet i pressen.

Men overhyppighed af brande har indtil nu ikke været genstand for systematisk opmærksomhed. Det er egentlig besynderligt, fordi de jo tyder på, at branchen ikke blot befinder sig i en økonomisk gråzone, men at den er præget af en skrupelløs mentalitet, som kendes fra organiseret kriminalitet, hvor vold og hærværk er en fast bestanddel af de midler, som bliver bragt i anvendelse i en mafiøs paralleløkonomi.

Likvideringen på åben gade af en kioskejer på Vesterbro i København natten til den 12. september i år vækker foruroligende associationer. Foruden forsikringssvindel og forsøg på at monopolisere et marked falder mistanken på de såkaldte " beskyttelsespenge", der opkræves hos næringsdrivende, til gengæld for at de beskyttes mod vold og hærværk fra dem, der indkræver pengene.

Alt dette er naturligvis spekulation, fordi ingen som sagt har sat sig ned og undersøgt emnet. Man skulle da ellers mene, at mistanken ligger på den åbne hånd.

(læserbrev i Kristeligt Dagblad 18. sep. 2012)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar