Grove forsimplinger

EN STOR ARTIKEL den 31. august i Kristeligt Dagblad om de arkæologiske udgravninger på Rådhuspladsen i København bærer overskriften "Københavns historie skal skrives om".

I artiklen hedder det endvidere: "Netop dateringen af byen har nok været den største nyhed, udgravningen har budt på. For mens Saxos danmarkskrønike beskriver, hvordan Absalon i 1167-71 byggede en borg i Hafn, der dengang var 'et beskedent fiskerleje', så viser nye fund, at byen, som blev landets hovedstad, formentlig har ligget her siden 1000-tallet." Udgravningsleder Hanna Dahlström citeres direkte for, at byen er ældre end hidtil antaget, og at vores historiebøger derfor må skrives om. Udgravningslederen oversælger imidlertid sin historie.

For det første er det ikke nogen nyhed, at byen stammer fra 1000-tallet. Der er snarere tale om en arkæologisk bekræftelse af en formodning, der er udledt af en passage i Knytlingesaga.

For det andet fremgår det tydeligt af Saxos beretning, der er samtidig med Absalon, at den by, hvor Absalon byggede et befæstet tårn mod sørøvere, ikke blot var et fiskerleje, men en mercatorum portus, en købmandshavn.

For det tredje har arkæologer gravet i København igennem mange år og argumenteret for, at byen har været af en vis udstrækning og betydning allerede i den tidlige middelalder. Denne formodning er for længst optaget i alle seriøse beskrivelser af byens historie.

Det er en skam, at en så interessant og kostbar udgravning, der faktisk bidrager væsentligt til vores viden om middelalderens København, åbenbart kun kan formidles til det interesserede publikum ved hjælp af grove forsimplinger og regelrette forvanskninger.

(læserbrev i Kristeligt Dagblad 4. sep. 2012)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar